softwarski pazar
Page 2 of 2 • Share •
Page 2 of 2 •
1, 2
Re: softwarski pazar
Pa imam već ovlasti super admina tako da mogu radit što me volja
Samo ne znam kako ti je proces instalacije Ubuntua kompliciran, ima manje koraka nego kod instalacije wina, jedino je malo zeznuto particioniranje diska ako se ne razumiš pa možeš ostat bez podataka. Ima nekih par igrica i za linux ali izbor priznajem i nije neki. Misli sam kako si rekla da ti je komp kanta da i ne igraš na njemu. Sad nisan 100% siguran ali mislin da ima verzija photoshopa za linux. Logika wina i linuxa ti je dosta drugačija pa se ne moraš nadat da ćeš moć razumit linux kad savladaš win. Za početak možeš nabavit neku live distribuciju (bootaš linux sa cd-a - sada može i na stick - bez da ga instaliraš na disk) pa se malo igrat s njime kako bi se malo naučila. Doduše kako što sam već reka ja ga ne koristim jer mi falu igre na njemu i nisam bi uspi konfigurirat satelitsku karticu da mi dekodira kodirane programe a i nema previše vremena otkad radim za takve egzibicije. Ovako lipo instaliram win - trenutno imam dual boot viste i xp-a (više zadnje vrime koristim vistu) sve uredno radi bez nekih većih problema i ja sritan.
Samo ne znam kako ti je proces instalacije Ubuntua kompliciran, ima manje koraka nego kod instalacije wina, jedino je malo zeznuto particioniranje diska ako se ne razumiš pa možeš ostat bez podataka. Ima nekih par igrica i za linux ali izbor priznajem i nije neki. Misli sam kako si rekla da ti je komp kanta da i ne igraš na njemu. Sad nisan 100% siguran ali mislin da ima verzija photoshopa za linux. Logika wina i linuxa ti je dosta drugačija pa se ne moraš nadat da ćeš moć razumit linux kad savladaš win. Za početak možeš nabavit neku live distribuciju (bootaš linux sa cd-a - sada može i na stick - bez da ga instaliraš na disk) pa se malo igrat s njime kako bi se malo naučila. Doduše kako što sam već reka ja ga ne koristim jer mi falu igre na njemu i nisam bi uspi konfigurirat satelitsku karticu da mi dekodira kodirane programe a i nema previše vremena otkad radim za takve egzibicije. Ovako lipo instaliram win - trenutno imam dual boot viste i xp-a (više zadnje vrime koristim vistu) sve uredno radi bez nekih većih problema i ja sritan.

frankof- Number of posts: 48
Registration date: 2008-05-21
Kako ima manje koraka?Meni je instalacija Windowsa prejednostavna dok za Linux ne bas. Ma nije da je toliko komplicirano u tom smislu(ipak sam uspjela jelte)nego za sve ima po 5-6 opcija za izabrat a ja za vishe od pola ne znam sto znacu pa moram"bubat"tj.pretpostavljat. Volila bi da znam sto sve znaci cak i ako mi ni potriba, i znam da Win i Linux nisu isto:P
Hehe komp mi je stvarno smece, i graficka totalno zastarjela ali sam usprkos tomu igrala neke igre.
Ubuntu je ima i live disk isto, svidjalo mi se kako izgleda onako sve minimalisticki ali kad sam isla koristit nisam mogla nac ni internet
Meni bi ja mislim komp odma crknu da instaliram Vistu.
Photoshop mi se otvara oko 5 minuta, ali mislim da je to zato jer sam ga trebala instalirat na zasebnu particiju, i scratch disk isto ali sto cu kad nemam mista 
Hehe komp mi je stvarno smece, i graficka totalno zastarjela ali sam usprkos tomu igrala neke igre.
Ubuntu je ima i live disk isto, svidjalo mi se kako izgleda onako sve minimalisticki ali kad sam isla koristit nisam mogla nac ni internet
trenutno imam dual boot viste i xp-a (više zadnje vrime koristim vistu)
Meni bi ja mislim komp odma crknu da instaliram Vistu.
Photoshop mi se otvara oko 5 minuta, ali mislim da je to zato jer sam ga trebala instalirat na zasebnu particiju, i scratch disk isto ali sto cu kad nemam mista _________________
http://youtube.com/watch?v=jhXL2to

Lain- moderator

- Number of posts: 42
Registration date: 2008-06-23
Hm, ubuntu nisan instalira nego suse pa ne mogu 100% tvrdit za njega ali instalacija od suse-a je bila skroz lagana. Mislim da je trebalo izabrat jezik, tipkovnicu, datum i vrime, particiju + veličinu swap particije, boot opcije, pakete koje želiš instalirat pričekat 15 min i to je bilo to. Mislin da san ima adsl i da san bi spojen na net i da je sve automatski našlo, inače za modem postoju ručne komande (više ih ne znam napamet) a ima i program u kde i gnome sučelju kojim se može grafički pokrenut modem (doduše ja ga nisam uspi bi konfigurirat nego sam mora ručno).
Ne znam koliko bi ti pomoglo da ti je photoshop na drugoj particiji - jedino ako je ta particija bliže vanjskom kraju diska pa da je nešto brža. Možeš defragmentirat disk ali isto ti ne bi ništo značajno pomoglo, možda bi dobila kojih 10-tak s osim da ti ni baš u očajnom stanju pa da mora stalno glava skakat iz kraja na kraj. Radije instaliraj neku stariju verziju, ne virujem da ćeš ništo puno izgubit.
Ne znam koliko bi ti pomoglo da ti je photoshop na drugoj particiji - jedino ako je ta particija bliže vanjskom kraju diska pa da je nešto brža. Možeš defragmentirat disk ali isto ti ne bi ništo značajno pomoglo, možda bi dobila kojih 10-tak s osim da ti ni baš u očajnom stanju pa da mora stalno glava skakat iz kraja na kraj. Radije instaliraj neku stariju verziju, ne virujem da ćeš ništo puno izgubit.

frankof- Number of posts: 48
Registration date: 2008-05-21
Page 2 of 2 •
1, 2
Page 2 of 2